NOS Buitenland NOS Buitenland

 • Socialmediabedrijf X volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes
  on 12/07/2024 at 12:51

  Het socialemediaplatform X heeft een formele waarschuwing gekregen van Brussel omdat het zich niet houdt aan verschillende Europese regels. X krijgt nu de tijd om zich te verweren tegen de beschuldigingen, die voortvloeien uit handhaving van de Digitale Dienstenwet (DSA). De Europese Commissie is met name ontevreden over het systeem van de blauwe vinkjes, het “echtheidskeurmerk” van X. Voor de overname door Elon Musk konden bekendheden als politici, filmsterren, en sporters, maar ook overheidsdiensten, blauwe vinkjes krijgen om aan te geven dat hun Twitteraccount authentiek was. Blauwe vinkjes Sinds eind 2022 geeft een blauw vinkje volgens X aan “dat een account een actief abonnement heeft op X Premium en voldoet aan onze vereisten.” Kwaadwillenden kunnen zich nu dus makkelijk voordoen als iemand anders en gebruikers om de tuin leiden. Europese toezichthouders maken zich daar zorgen over. In de waarschuwing van Brussel staat ook dat X de reclameregels overtreedt en dat het platform niet alle informatie heeft gedeeld waar om gevraagd is door onderzoekers. Eerder kreeg X, samen met TikTok en Facebook-moederbedrijf Meta, al een waarschuwing van Brussel omdat het te weinig zou doen tegen desinformatie over de oorlog tussen Israël en Hamas.

 • Nieuwe Titanic-missie van start om veel gedetailleerder beeld te krijgen
  on 12/07/2024 at 10:59

  Een team van deskundigen, wetenschappers en historici is begonnen aan een nieuwe missie naar het scheepswrak van de Titanic. Met de expeditie wil het team ontdekken hoe het schip in 1912 precies gezonken is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie. De Britse omroep BBC kreeg een inkijkje bij de voorbereiding op de expeditie. Volgens het Amerikaanse bergingsbedrijf RMS Titanic Inc., dat alle rechten heeft op de berging van de wrakstukken, is deze nieuwe missie vooral bedoeld als verkenning. “We willen het wrak zo helder en precies in beeld krijgen, zoals dat nog nooit is gedaan”, legt co-expeditieleider David Gallo uit aan de Britse omroep. Vanuit de Amerikaanse stad Providence in de staat Rhode Island voert het schip richting de locatie van het wrak. Als het weer en de appratuur het toelaten, zal het daar zo’n twintig dagen boven het wrak blijven liggen. Vanaf daar zullen twee robotvoertuigen naar de bodem van de oceaan duiken om miljoenen foto’s en een 3D-model te maken van de resten van het schip. Op die manier willen de onderzoekers een groot gebied in kaart brengen rondom de Titanic. Volgens hen is er wel veel bekend over de boeg en de achtersteven van het schip, maar niet van omliggende wrakstukken. OceanGate Het is de eerste commerciële missie naar de Titanic sinds de tragedie van de OceanGate vorig jaar. Vijf mannen kwamen om het leven toen zij in een mini-onderzeeër onderweg waren naar het wrak om dat van dichtbij te kijken. Voor een van de inzittenden, de Fransman Paul Henri Nargeolet, brengen de expeditieleden een plakkaat mee. Ter ere van hun overleden collega bij RSM Titanic Inc leggen zij dat op de zeebodem. Nargeolet, bijgenaamd Mr. Titanic, was duikexpert en al meerdere keren naar het wrak gedoken. De Franse hoofdonderzoeker bij het bergingsbedrijf zou ook deze nieuwe missie naar de Titanic gaan leiden. Vorig jaar wisten onderzoekers met nieuwe technieken haarscherpe 3D-beelden te maken van het scheepswrak: De Titanic zonk in de nacht van 14 op 15 april 1912 tijdens zijn eerste reis van Engeland naar New York. Het reusachtige schip had wel waarschuwingssignalen van een opkomende ijsberg ontvangen, maar de ijsberg werd te laat gezien, waardoor uitwijken nagenoeg onmogelijk bleek. Na de botsing zonk het schip binnen drie uur. Meer dan 1500 van de ruim 2200 opvarenden kwamen om het leven. “Er zijn nog steeds fundamentele vragen die beantwoord moeten worden”, zei een Titanic-analist vorig jaar tegen de BBC. Sinds de vondst van het schip in 1985 is de Titanic uitgebreid onderzocht, maar onderzoekers weten nog altijd niet precies hoe het precies is gezonken. De nieuwe expeditie moet daar verandering in gaan brengen.

 • Orbán bezoekt Trump, ‘minder choquerend dan zijn ontmoeting met Poetin’
  on 12/07/2024 at 10:22

  De Hongaarse premier Orbán heeft in Florida een ontmoeting gehad met Donald Trump. Volgens Orbán hebben Trump en hij gesproken over “de mogelijkheden voor vrede” in Oekraïne. “Het goede nieuws van de dag: hij gaat het oplossen!”, schrijft Orbán op X, bij een foto van hen op Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida. Waarop Orbán dat baseert, is niet duidelijk. Ook zijn er geen details over het gesprek naar buiten gekomen. Op zijn sociale media deelde Orbán beelden van zijn bezoek aan Trump: Viktor Orbán ging eerder naar onder meer Kyiv, Moskou en Peking voor wat hij zelf een “vredesmissie voor Oekraïne” noemt. Vooral de ontmoeting met de Russische president Poetin leidde tot felle reacties van Europese leiders, die benadrukken dat Orbán op eigen houtje opereert en niet namens de EU op bezoek is. Orbán zou Poetin legitimiteit hebben verleend, terwijl het Westen hem juist wil isoleren vanwege de oorlog in Oekraïne. Scepsis in Brussel Ook de rol als vredesstichter die Orbán aanneemt, wordt met de nodige scepsis ontvangen in Brussel. Hongarije nam begin deze maand het roulerende voorzitterschap van de EU over van België. Het komende half jaar is het land voorzitter. Zelf zei Orbán eerder dat Hongarije “zo’n beetje het enige Europese land is dat met iedereen kan praten”.

 • Studentes in Russische regio krijgen 100.000 roebel als ze kind krijgen
  on 12/07/2024 at 09:42

  Vanaf volgend jaar krijgen vrouwelijke studenten in de Russische regio Karelië geld als ze een kind krijgen. Het is een van de plannen om het geboortecijfer in het land op te krikken. Russische vrouwen onder de 25 jaar die voltijds studeren aan een lokale universiteit of hogeschool, krijgen 100.000 roebel als ze bevallen van een gezond kind. Dat is omgerekend zo’n 1050 euro. Studentes die een tweeling krijgen, ontvangen een dubbele vergoeding. Als het kind tijdens de bevalling overlijdt, wordt er niks uitgekeerd. Vanaf het tweede kind kregen vrouwen voor elk kind al een vergoeding van omgerekend 4900 euro. Die vergoeding werd al in 2007 geïntroduceerd om het geboortecijfer in Rusland te verhogen. Met de nieuwe premie voor studentes hoopt Karelië ook vrouwen over de streep te trekken die nu vanwege hun studie wachten met kinderen. Wie eerder begint, krijgt meer kinderen, is de achterliggende gedachte. De Russische bevolking krimpt, tot ontzetting van president Poetin. Gemiddeld krijgen vrouwen in het land 1,5 kind. Dat is niet voldoende om de bevolking op peil te houden. Volgens de VN is daarvoor minimaal een geboortecijfer van 2,1 nodig. In Kaliningrad, in het westen van Rusland, krijgen studentes en vrouwen die net zijn afgestudeerd al een vergoeding als ze moeder worden. Ook op landelijk niveau wordt gesproken over dergelijke initiatieven. In mei is in het parlement een voorstel ingediend om alle Russische vrouwen onder de 25 jaar 200.000 roebel te geven als ze een baby krijgen. Ook de toegang tot abortus wordt ingeperkt. Zo is het de laatste jaren moeilijker geworden om abortuspillen te krijgen en zijn er plannen om abortussen in privéklinieken te verbieden. Ook is het in sommige regio’s strafbaar om vrouwen te overtuigen om een zwangerschap af te breken.

 • Baldwin niet de enige acteur met echte kogels op filmset Rust
  on 12/07/2024 at 08:47

  Behalve Alec Baldwin had ook een andere acteur echte kogels bij zich op de filmset van Rust. Dat bleek op de tweede dag van het proces tegen Baldwin, die terechtstaat voor zijn rol bij de dood van cameravrouw Halyna Hutchins. Zij werd in 2021 geraakt door een kogel uit een wapen dat met losse flodders gevuld had moeten zijn. Bij het verhoor van forensisch onderzoeker Marissa Poppell vroeg de verdediging van Baldwin naar het handjevol echte kogels dat rondslingerde op de set. Poppell vertelde dat die waren gevonden op een trolley, in een doos munitie en in twee pistolen: die van Baldwin en zijn collega Jensen Ackles. “Dus tijdens zijn acteren had hij blijkbaar een echte kogel in zijn schouderholster”, vroeg Baldwins advocaat over Ackles, wat Poppell bevestigde. Ze vulde aan dat Ackles geen enkel idee zal hebben gehad dat hij een gevaarlijke kogel bij zich had. Ackles is bekend van zijn rol in de serie Supernatural en gastoptredens in de serie The Boys. Na de dood van Hutchins stapte hij uit de cast van Rust, omdat verdere opnames niet in zijn agenda pasten. Nauwelijks te onderscheiden Bij het verhoor hamerde de verdediging ook op het feit dat echte kogels nauwelijks te onderscheiden zijn van losse flodders. Foto’s die de jury te zien kreeg toonden dat alleen een rondje op de onderkant het verschil aangaf: zilver betekent echt, brons nep. “Iemand kan die makkelijk door elkaar hebben gehaald, toch?”, stelde de advocaat. De verdediging hoopt zo de jury ervan te overtuigen dat Baldwin niet kan hebben geweten dat zijn wapen gevaarlijk was. Zijn advocaten zullen betogen dat de schuld volledig ligt bij de wapenexpert van de film. Zij heeft al 1,5 jaar cel gekregen voor haar onzorgvuldigheid met munitie op de set. Haar advocaat heeft al laten weten dat zij zich zal beroepen op haar zwijgrecht als ze wordt opgeroepen te getuigen.